Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Books books books & e-books

...σηκώσαμε το πόδι ...και ... τσουπ...βρεθήκαμε από το κλασσικό βιβλίο στο ηλεκτρονικό!!

Όμως, η ιστορία δεν αρχίζει έτσι...

Θα σας πω...

Το Σάββατο στις 26 Μαίου 2012, στο Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Μαρία Μαρκάκη-Μαρκουλάκη, έγινε η ανοικτή συζήτηση για το βιβλίο και το παιδί.
Δύο πραγματικά αξιόλογοι και ιδιαίτεροι (για μένα) άνθρωποι με συντρόφευσαν στην συζήτηση. Ο Κώστας Στοφόρος και ο Νικόλας Σμυρνάκης. Ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μας έδειξαν το τι μπορεί ένα βιβλίο (κλασικό για τον Κώστα Στοφόρο και ηλεκτρονικό βιβλίο για το Νικόλα Σμυρνάκη) να προσφέρει στο παιδί!

Πάμε, όμως, πάλι από την πολύ πολύ αρχή της συζήτησης.

Από το κλασσικό βιβλίο.
"Γεννιέται" στο τυπογραφείο (συνήθως, γιατί υπάρχουν και τα βρεφικά/παιδικά πάνινα/πλαστικά βιβλία) και για να έρθει στα χέρια μας περνάει από αρκετά στάδια. Αξίζει να δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Έπειτα, πάμε στο βιβλιοπωλείο με περίσσεια χαρά, και το αγοράζουμε. Προσωπικά, το μυρίζω κιόλας!! Μυρίζω τις σελίδες του πριν το διαβάσω...(να το κοιτάξω μήπως αυτό με κάποιον γιατρό; :)).

 Μας πάει, λοιπόν, σε μέρη όπου πιθανόν δεν έχουμε βρεθεί ποτέ. Μας ανοίγει κλειδωμένα συναισθήματα και εμπειρίες. Ταϊζουμε το μυαλουδάκι μας. Πλάθουμε τις δικές μας εικόνες, την δική μας ιστορία η οποία μπλέκεται στην ιστορία του συγγραφέα. Και εδώ θα παραφράσσω κάτι που μου έλεγαν όταν ήμουν πιο μικρή: "Διάβασε να ανοίξεις τα μάτια σου"...έλεγαν...και γω απαντώ.."Διάβασε για να ανοίξεις το μυαλό σου". Διάβασε, γιατί σου αρέσει, διάβασε γιατί είναι διασκέδαση, διάβασε γιατί χαλαρώνεις, διάβασε να ενημερωθείς, γενικά όσο μπορείς διάβασε...εφημερίδα, περιοδικά, τις ετικέτες από τα προϊόντα που αγοράζεις (μήπως γίνομαι υπερβολική; :)) κλπ κλπ κλπ.

Και όσο σε βλέπει, εσένα ενήλικα, το παιδί να διαβάζεις, τόσο θα του κινηθεί η περιέργεια να ακουμπήσει, έστω, το βιβλίο. Να το ανοίξει. Να το ψάξει, να το περιεργαστεί.

Από την άλλη πλευρά, για τα πιο μεγάλα παιδιά, υπάρχει και το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Δεν θα σας ζαλίσω με το κλασσικό μπούρου μπούρου, ότι η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας...μπλα...μπλα...μπλα... Τα θεωρώ πλέον γνωστά αυτά και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο! Τουλάχιστον εμείς...οι πιο νέοι (στην καρδιά και στο μυλαό ;) μην παρεξηγηθώ).
Είναι, κατά μια έννοια αναπόφευκτο και καλό θα ήταν να το γνωρίσουμε πριν αντιδράσουμε.

Για παράδειγμα, πως μπήκαν τα κινητά στη ζωή μας; Πόσα παιδάκια δημοτικού (γιατί τα βλέπω απέναντι από το σπίτι μου όπου υπάρχει σχολείο) έχουν κινητό με την έγκριση των γονέων τους; Γιατί πήραμε το ασύρματο τηλέφωνο που μας βολεύει (η αλήθεια να λέγεται) και κυκλοφορούμε στο σπίτι με το τηλέφωνο στο αυτί και η ακτινοβολία (έστω και ελάχιστη) να μας περιβάλλει; Γιατί έχουμε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ενώ παλαιότερα αλλάζαμε τα κανάλια από την ίδια τη συσκευή; Πολλά γιατί....έχουμε προχωρήσει και καλό είναι να δούμε και τη γέννηση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Προτείνω να κοιτάξουμε μπροστά...γιατί τα παιδιά μας το χρειάζονται!

Προσωπικά, εκτός από την κλασική βιβλιοθήκη μου, έχω και αρκετά e-books στον υπολογιστή μου.


Δεν κάνω διαφήμιση του συγκεκριμένου...

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, θα βρείτε άπειρες πληροφορίες επί του θέματος...

Επειδή δεν είμαι και πολύ καλός γνώστης του θέματος, θα σας παραθέσω μόνο μερικά που βρήκα και ελπίζω αξιόπιστα.Δείτε αυτό για τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου. Εδώ θα δείτε μια έρευνα που έχει γίνει για την χρήση ηλεκτρονικού βιβλίου.

Πολλά δωρεάν βιβλία, χωρίς κόπο, μπορούν να βρεθούν εύκολα και γρήγορα μέσω διαδικτύου.

Μια αξιόλογη,επίσης, προσπάθεια έχει γίνει και από τον Κο Γιάννη Φαρσάρη ο οποίος είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Ηράκλειο Κρήτης και από το 1999 δημοσιεύει διηγήματα και κείμενα για το διαδίκτυο σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ μετέχει στην Ομάδα Έκδοσης της εφημερίδας "Τέταρτο Μάτι". Συνεντεύξεις του δείτε εδώ και εδώ θα μάθετε πολλά για το e-book...στα σίγουρα!


Εν τέλει, όποιος ανέφερε και ένας κύριος καλεσμένος της συζήτησης, κάποτε γράφανε στην πέτρα!!

...και κάτι ακόμη...επιλογή μας είναι να κάνουμε παιδιά.....ας τα αφήσουμε όμως να επιλέξουν εκείνα ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν.

...και η ζωή συνεχίζεται!!!!

(το κειμενάκι γράφτηκε με την "συνδρομή"  της κόρης μου..κυριολεκτικά και μεταφορικά!!)











4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Χαρά. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα τα e-books. Στην Ελλάδα μάλλον θεωρείται ακόμα πολυτέλεια. Έχεις δίκιο όμως θα πρέπει να ενημερωθούμε, να το ψάξουμε και κυρίως να εξοικειώσουμε τα παιδιά μας με αυτά.Γιατί τα βιβλία σε όποια μορφή κι αν είναι ανοίγουν κόσμους μαγικούς...

    (Μια μικρή χάρη να ζητήσω; Μπορείς να βγάλεις τη λεκτική επαλήθευση σχολίων γιατί είναι λίγο κουραστική;;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Θεανώ! Πιστεύω ότι είναι χρέος μας να γνωρίζουμε τι γίνεται (μιας και είμαστε μέσα στην τεχνολογία) για να μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας επιλογές.

    (Το....αυτό με το λεκτικό...έγινε...σε ευχαριστώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο κείμενο Χαρά και βλέπω ότι έκανες έρευνα επί του θέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ Χριστίνα :) Όση έρευνα γίνεται όταν βρίσκομαι υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ηρούς!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: